Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Prijava
Arhivi

Usposabljanja

1 2 3 5

Tokrat že drugo leto zapored, smo v GZ Vodice za naše operativne gasilke in gasilce, ki so v 2023 opravili temeljne tečaje pripravili slavnostno podelitev činov.

Ta je to leto potekala 9. 9. 2023, z začetkom ob 17h, v Kulturnem domu v Vodicah. Dogodek je bil umeščen kot eden od številnih v okviru praznovanja občinskega praznika občine Vodice.

Ešalon gasilk in gasilcev, ki so slavnostno prikorakali na prireditveni oder je vodil tov. Robert Fojs, član Poveljstva GZ Vodice, poveljnik PGD Polje. Prireditev je povezovala članica PGD Zapoge, tov. Natalija Rus.

Sedem prejemnikov napredovanj v činu se je v soboto udeležilo podelitve. Na dogodku, ki je trajal dobre pol ure, smo slišali spodbudne govore g. župana Občine Vodice – Aca Franca Šuštarja, predstavnika Poveljstva GZ Škofljice, tov. Bojana Nereda in predsednice GZ Vodice, tov. Erike Potrč Hribar.

To leto smo podelili čine novim Višjim gasilkam in gasilcem in novim Nižjim gasilskim častnicam in častnikom.

Tečaj za višjega gasilca, ki smo ga organizirali v GZ Vodice, se je začel že leta 2022, natančneje 14. decembra. Takrat se je iz treh gasilskih zvez prvih predavanj udeležilo 18 tečajnic in tečajnikov. Do zaključnega izpita, ki se je odvil 1. aprila 2023 pa je prikrmarilo 15 gasilk in gasilcev. 1 iz GZ Mengeš, 8 iz GZ Škofljica in 6 iz GZ Vodice. Ta dan so opravili praktični in teoretični del izpita pred komisijo GZ Slovenije. Tri mesece in pol intenzivnega dela in priprav se je obrestovalo. Vsak od njih je moral opraviti 92 ur teoretičnega in praktičnega usposabljanja. Vsi so to soboto danes slavnostno prejeli čin višjega gasilca.

Še nekoliko težjo nalogo pa so imeli pred seboj štirje novi nižji gasilski častniki iz GZ Vodice, ki so prav tako začeli svojo usposabljanje že v letu 2022. In sicer tokrat v GZ Mengeš, ko so se 17. novembra udeležili sprejemnega testiranje in z uspešno opravljenim testiranjem se je pot usposabljanja začela. Nadvse uspešno se je ta pot končala z zaključnim izpitom v Izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu, za nekatere 6. maja, za druge 13. maja 2023. Skupaj se je tečaja za NGČ udeležilo kar 27 tečajnic in tečajnikov iz petih različnih gasilskih zvez (GZ Mengeš, GZ Kamnik, GZ Domžale, GZ Lukovica in GZ Vodice). Vsi so morali za uspešno opravljanje tečaja opraviti 113 pedagoških ur. Vsi štirje naši, tečajnica in trije tečajniki, so uspešno opravili tečaj in pokazali visok nivo znanja.

Čin Višji gasilec so tako prejeli:

IME PRIIMEK PGD GZ
Urban Marinšek Lavrica Škofljica
Miha Škof Lavrica Škofljica
Peter Zupan Lavrica Škofljica
Amadeja Marinšek Pijava Gorica Škofljica
Nika Pirc Pijava Gorica Škofljica
Rok Brglez Škofljica Škofljica
Gašper Vešligaj Škofljica Škofljica
Marko Zupančič Škofljica Škofljica
Žiga Kobold Topole Mengeš
Matej Čuk Šinkov Turn Vodice
Špela Zmrzlikar Šinkov Turn Vodice
Jean Luca Vrhovec Vodice Vodice
Nejc Laharnar Polje Vodice
Tilen Podgoršek Polje Vodice
Andrej Kokalj Šinkov Turn Vodice

Čin Nižji gasilski častnik so, iz GZ Vodice, prejeli:

IME PRIIMEK PGD GZ
Branka Vode Polje Vodice
Gašper Klun Repnje – Dobruša Vodice
Jurij Šuštar Polje Vodice
Simon Kralj Repnje – Dobruša Vodice

Vsak od prisotnih tečajnikov iz rok župana in Predsednice GZ Vodice prejel listino o napredovanju v čin in čin (epoleto).

Po koncu prireditve je z vsemi udeleženci sledilo še prijetno druženje. In ob predvajanju slik iz tečaja smo obujali prijetne spomine.

Komisija za usposabljanje GZ Vodice, kot glavni organizator dogodka, čestita vsem prejemnikom in si želi čim večji obisk na tečajih v organizaciji GZ Vodice v bodoče. Že v jesenskem delu planiramo izvesti tečaj za pripravnika. Komisija si bo trudila ohraniti tovrstne dogodke, jih mogoče v 2024 vsebinsko dopolniti. Vsekakor pa menimo, da je dogodek primeren za trud, ki ga naše operativke in operativci vlagajo v temeljno usposabljanje.

RAŠICA, 11.7.2023

Verjetno je marsikoga, v torek 11.7., presenetil zvok gasilskih siren. Ne, ni šlo za intervencijo, šlo je za vajo Gasilske zveze Vodice, dejansko največjo do sedaj. Avtor vaje, Jože Pavlič, poveljnik GZ Vodice, je skupaj s pomočniki iz vodstva zveze ter Poveljstva GZ pripravil vajo z naslovom: Požar v naravnem okolju. Območje izvedbe: Severno pobočje Rašice, med vasema Vesca – Vojsko. Da ste občani zaznali kar nekaj siren ter prelet helikopterja slovenske policije, botruje dejstvo, da je bila vaja res množično obiskana. Poleg enot iz domače GZ Vodice, so na vaji sodelovali predstavniki: GZ Medvode, GZ Komenda, GZ Mengeš, GZ Ljubljana, PP Medvode, Helikopterska enota Slovenske Policije iz Brnika, domači traktoristi, Enota za pomoč vodenju (EPV) GZ Ljubljana ter EPP (Enota za prvo pomoč) GZ Vodice z reševalnim vozilom.

Na vaji je tako sodelovalo kar 151 predstavnikov, od tega 138 gasilcev. Na vaji je sodelovalo 34 gasilskih vozil, 2 policijski vozili, 1 reševalno vozilo, 2 traktorja in 1 helikopter. Cilj vaje je bilo:

–          preverjanje uspešnosti delovanja štaba GZ Vodice,
–          vaditi komunikacijo med sektorji in vodstvom intervencije in
–          vzpostavitev ustrezne distribucije požarne vode na kraj.

Vaja se je s prvimi pozivi začela ob 18h. Najprej so na kraj prišle enote iz GZ Vodice (vseh 6 PGD), katere je vodstvo intervencije, ki je delovalo v štabu na križišču med Poljem in glavno cesto Vojsko – Vesca, evidentiralo in poslalo na posamezne lokacije. Območje namišljenega požara je bilo razdeljeno v štiri sektorje, katerih namen je bil obkrožiti požarišče in požar s posredovanjem enot tudi pogasiti.

Večji del enot iz GZ Vodice je delovalo na t.i. »sektorju Vojsko« (ta je bil lociran na JZ pobočju Rašice, pri »strelišču« ob vznožju Rašice). Naloga tega sektorja je bila, da vzpostavi črpanje vode iz ... Preberi več

Komisija za usposabljanje je skupaj s Komisijo za članice GZ Vodice v četrtek, 22.6.2023, pripravila 7. ponovitev operativnih ur za članice. Skupaj je na vajah sodelovalo 16 članic iz vseh PGD v naši gasilski zvezi. Tokrat smo se zbrali v PGD Zapoge, kjer smo pripravili dve točki.  Ena je bila na temo prve pomoči, kjer so se članice s pomočjo dveh inštruktorjev iz Enote za prvo pomoč seznanili s TPO in AED. Na tej točki sta inštruktorja Klemen Dolenc in Robi Fojs članicam predstavila tudi, kako ravnati v primeru hudih krvavitev in kako ukrepati, ko pride do opeklin. Super je bilo, ker je vsaka članica vso uporabljeno znanje preizkusila v praksi in vadila veščine z vadbenem AED na lutkah.
Na drugi točki je bila tema gašenje začetnih požarov, gašenje s peno in delo z ročnikom. Vsaka od udeleženk je sama pogasila požar z gasilnim aparatom na prah. Prikazali smo jim tudi oljno eksplozijo v primeru nepravilnega gašenja olja z vodo in kakšno je pravilno ukrepanje. Prav tako so se seznanile, kako pravilno postaviti cevovodov za gašenje s peno. Na tej točki so članice poučevali Nejc Laharnar, Jaka Štupar in Matej Podgoršek.
Veseli nas dejstvo, da je bilo veliko zanimanja in številčna udeležba na vajah. Operativnih uric so se namreč udeležile članice vseh PGD v zvezi: 6x Zapoge, 4x Polje, 3x Bukovica-Utik, 1x Vodice, 1x Šinkov Turn in 1x Repnje-Dobruša. Jeseni sledi nova ponovitev vaj z novimi vsebinami na katero že vnaprej vabljene vse članice.

Kljub slabšemu vremenu v maju, smo bili 27.5.2023 deležni lepega vremena in mnogo lažje je bilo izvesti sedaj že 4. zaporedni Tehnični dan GZ Vodice. Udeležba je bila skromnejša, pa vendar zadovoljiva in vaje smo lahko izvedli. Skupaj se je vaj udeležilo 12 tečajnikov iz GZ Vodice (6 x Šinkov Turn, 3 x Vodice, 3 x Polje). Od domačih inštruktorjev pa so se vaj udeležili člani Enote za delo na višini GZ Vodice (PGD Repnje-Dobruša: Neža Jan Stupica, PGD Vodice: Jean Luca Vrhovec, PGD Šinkov Turn: Matej Čuk in vodja točke za delo na višini Dejan Dežman). Na vajah sta sodelovala tudi inštruktorja iz  GZ Ljubljana: Nejc Hočevar (vodja točke) in Nejc Koželj oba iz PGD Vižmarje.

Dan smo si v Komisiji za usposabljanje zamislili tako, da pripravimo dve točki:

1. je bila na temo poplav, kar je bilo zelo aktualno, saj je bil ravno v maju velik del Slovenije deležen obilnega deževja in s tem poplav. Točko smo si skupaj z inštruktorji zamislili na našin, da najprej preizkusimo vse MB, ki jih imamo po društvih (Johstadt, FOX II, “Rozika”), skupaj s postavitvijo sesalnega voda, prav tako smo ponovili postavitev sistema s potopno črpalko. Kjer smo opozorili na  PRCD stikala. Spoznali smo se tudi s postavitvijo protipoplavnih nasipov, s pomočjo vreč in folije. Točka je potekala na lokaciji “pri Majkar” v Vojskem / Skaručni pri potoku Polšak.

2. Po malici ob približno 11. uri smo nadaljevali z delom na točki pred gasilnim domom PGD Polje. Kjer je ekipa EDV pripravila točko za delo na višini (sanacija strehe po neurju). Naučili smo se napenjalni vozel, s katerim smo napeli platno. Se naučili uporabo pasu z vrvno zavoro I’D, si pripravili sidrišča in se v splošnem seznanili z opremo EDV. Na strehi brunarice smo zamenjali nekaj strešnikov, se naučili, kako pokriti delno odprto streho s pomočjo folije in lesa. Kot organizator dneva, moram pohvaliti EDV ekipo, da je pripravila zanimivo točko.  Trajanje: 8-13h (5h).

Ideje za naslednji Tehnični dan GZ Vodice, ki bo jeseni, že imam. Verjetno se bomo lotili sanacije ruševine po potresu, tudi s pomočjo težke mehanizacije (HIAB, bager,…). Verjetno skupaj s tehnično ekipo GZL.  Priprave že potekajo. Upam, da se naslednjih vaj udeleži več članov iz vseh PGDjev.

19.5.2023 smo imeli v Mengšu skupne operativne vaje s PGD Mengeš. 16 naših gasilk in gasilcev se je udeležilo vaj (7 x Vodice, 6 x Šinkov Turn, 2 x Repnje-Dobruša, 1x Polje), poleg tega je na vajah sodelovalo še 8 gasilk in gasilcev iz PGD Mengeš. Razdelili smo se v 3 oddelke. Koncept vaj je bil zasnovan na mojo pobudo skupaj s poveljnikom PGD Mengeš z namenom delati na vodenju in delu z IDA. Vaje so bile mišljene kot dodatna možnost za naše gasilke in gasilce, da obnovijo znanje za delo z IDA. Torej kot dodatek usposabljanju v jesenskem terminu (GNP OBN). PGD Mengeš (njihov poveljnik Gregor Tomažin je bil vodja praktičnega dne) je pripravil ustrezne scenarije ter prostore na gasilskem domu v Mengšu. Prav tako je zagotovil tudi izkušene inštruktorje.

Pripravili so 3 točke: dva različna scenarija za delo z IDA. Torej, notranji napadi – enkrat skozi glavni vhod, drugič skozi jašek, kjer je bilo potrebno uporabiti za dostop do kleti tudi stikalno lestev. Tretja delovna točka  pa je vsebovala delo z raztegljivo tridelno lestvijo. Povsod je bil definiran vodja enote, ki je vodil oddelek. Pri notranjih napadih je bil definiran tudi vodja intervencije, ki je vodil intervencijo in usklajeval delo obeh enot. Za popestritev so se vodje enot in intervencije med vajami menjali. Na vajah smo sodelovali s GVC 16/25 PGD Šinkov Turn in GVC-2 PGD Vodice. V uporabi je bilo kar nekaj IDA, s katerimi smo izpraznili še več tlačnih posod. Izvedba scenarijev je terjala napadalne skupine trojk. Delali smo na sektorizaciji objekta. Precej poudarka smo namenili tudi komuniciranju po radijskih postajah. Vsako izvedbo vaje smo temeljito analizirali.

Vsi udeleženci so pozdravili takšne vaje. Upamo na čim več tovrstnih ponovitev.  Medsebojno sodelovanje s PGD Mengeš je že ustaljeno in dobro deluje. Trajanje vaj: cca 5h.Dne, 11.5.2023, se nas je 10 članov različnih društev (1x Šinkov Turn, 1 x Bukovica-Utik, 2 x Vodice, 6 x Polje) odpravilo v GZ Ljubljana (GZL), na sedež Gasilske brigade Ljubljana (GBL), kjer smo si ogledali delovanje Enote za podporo vodenju (EPV).

Kolega iz GZL, Gregor Mrdjen (podpoveljnik GZL) in Luka Kotnik (poveljnik EPV) sta nam predstavila, kako v njihovi gasilski zvezi v primeru intervencij večje razsežnosti deluje koncept vodenja štaba. Predstavili so nam cel delokrog: od prejema klica občana oz. občanov, do opredelitve, da gre res za intervencijo večjih razsežnosti, aktivacijo EPV in štaba, opredelitve vodje, kaj gre v štab (do EPV), kaj prevzamejo v GBL in vso komunikacijo med štabom in enotami na terenu. Predstavili so nam sestavo štaba v GZL, postopek sektorizacije, smisel uvedbe sektorjev. Predstavili so nam tako štabno sobo v GBL/GZL kot nadalje tudi vozilo EPV, ki ga uporabljajo za potrebe vodenja večjih dogodkov na terenu. Njihov koncept je lokalno specifičen. Pa vendar ima super zastavljen koncept, iz katerega se da marsikaj naučiti.

Namen obiska je bil, da se člani, ki smo pripravljeni delovati v štabu, naučimo nekaj novega. In dobre primere prakse prinesemo v naš koncept vodenja štaba, ki bi ga radi vzpostavili pri nas. Začeli smo delo že lani, z izvedbo dveh vaj / posvetov na to temo, pa smo ga potem zaradi dogodkov na Krasu in doma (neurje avgusta 2022) prekinili in v bistvu uporabili že v praksi. S tem bi nadaljevali tudi letos v želji, da nam uspe izpopolniti protokol vodenja in dela v štabi. Kolegi iz Ljubljane so se ponudili, da nam pomagajo, tudi kot ocenjevalci oz. inštruktorji na eni od naših štabnih vaji, ki sledi v naslednjih mesecih.

Vzpostavitev štaba je namenjena vodenju enot na terenu, prestaviti odločanje na nivo višje. Nadzirati delo na širšem območju. Z eno besedno zvezo, pomeni štabno vodenje, strateško odločanje – vodenje večih enot.

K organiziranemu pristopu vezano na delo štaba GZ Vodice nas vodijo spoznanja, da je ekstremnih dogodkov, večjih obsežnosti vse več (predvsem povezanih z ekstremnim vremenom, neurja, poplave, snegolomi, žledolomi, požari v naravnem okolju,….), zato moramo biti pripravljeni. Ob tem si dovolim uporabiti star jugoslovanski rek, ki pravi: “Nič nas ne sme presenetiti”. In res je tako, na krizo se pripravlja v mirnem času.
Z resnim pristopom, se bomo področja lotili v zavedanju, da je to dobro tako za naše gasilce, kot skupnost v celoti.

1 2 3 5
Dogodki

Koledar leta

Bližnji dogodki:

Kongres GZ Slovenije

Start date: 6. oktobra 2023
End date: 7. oktobra 2023

V Žalcu

Avtorally GZ Vodice

Datum: 14. oktobra 2023

Razližne lokacije po Občini Vodice

Operativne ure za članice

Datum: 17. oktobra 2023

Operativna vaja GZ Vodice

Datum: 19. oktobra 2023

Letni pregled domov

Datum: 16. novembra 2023

1. krog

Letni pregled domov

Datum: 23. novembra 2023

2. krog