Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi

Urednik

V petek, 12.1.2024 je v prostorih PGD Šinkov Turn potekal Posvet mentorjev Gasilske Zveze Vodice, ki ga je organizirala Mladinska komisija GZ Vodice. Posveta se je udeležilo 29 mentorjev iz vseh 6 društev naše zveze. Na posvetu sta predavala predsednica Mladinske komisije Saša Kovačevič in gostujoči predavatelj Robert Okorn, sicer zaposlen v Gasilski Brigadi Ljubljana v Službi za komunikacijo z javnostjo, sicer tudi predavatelj različnih gasilskih vsebin v okviru GZS ter govorec na TEDx dogodku. Je tudi avtor priročnika Odnosi z javnostmi v gasilstvu, ter dolgoletni prostovoljni gasilec.

V prvem delu je Saša predstavila organizacijsko shemo Mladinske komisije po nivojih, od formiranja na nivoju posameznega gasilskega društva do Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije. Razložila je pristojnosti in razlike med posameznimi nivoji.

Dotaknili smo se organizacije koledarja mladinske komisije in katere dogodke mora pri tem upoštevati. Predstavila nam je tudi, na kakšen način naj se lotimo tekmovanja Kviz in kje lahko najdemo podatke o ostalih razpisih, ki jih izdaja Mladinski svet GZS. Nazadnje smo se preizkusili tudi v igrah, tako imenovanih »icebreakerjih« oziroma »powerup« igrah, in spoznali nekaj metod učenja, ki jih lahko uporabimo pri svojem delu z gasilsko mladino.

V drugem delu posveta je gostujoči predavatelj Robert na zaokrožen način povzel pomen Komunikacije v gasilstvu ter Mentorstva in odnosov. Poudaril je, da smo mentorji zgled za mladino in nenazadnje tudi obraz društva in celotne gasilske organizacije. Na koncu nam je predstavil osnove Projektnega vodenja, katerega mentorji nevede prakticiramo pri snovanju različnih projektov za mladino (letovanja, izleti, vaje…). Za praktično vajo smo se razdelili v skupine in se lotili zasnove projekta, ki bi rešil zastavljen problem. Ugotovili smo, da je težko snovati projekt, če prvotno nimaš dobro določene ideje, kateri problem želiš rešiti.

Uradni del posveta je hitro minil in vsi prisotni se smo se strinjali, da je bila vsebina zelo poučna, informativna, oba predavatelja pa ste ustvarila prijetno in sproščeno vzdušje. Po uradnem delu je sledila manjša pogostitev, katero smo mentorji izkoristili za druženje in medsebojno izmenjavo izkušenj.

Branka Vode, mentorica PGD Polje

Tudi v letošnjem letu smo decembra izvedli obnovitveni tečaj za gasilce bolničarje. Tako smo v torek, 13. decembra, v PGD Zapoge, pod vodstvom Erike Potrč Hribar in Andreja Štuparja (oba člana Enote za prvo pomoč GZ Vodice), obnovili in nadgradili znanje o poškodbah in jih seznanili z novimi smernicami prve pomoči. Drugi del je bil praktični, kjer smo še preverili naše znanje na različnih scenarijih poškodb, oživljanja, uporabo AED, uporabo zajemalnih nosil in pregledali opremo, ki jo imamo za reševanje.

Osem tečajnikov (3x PGD Vodice, 2x PGD Bukovica – Utik, po 1x PGD Repnje – Dobruša, Polje in Šinkov Turn) je dan zaključilo zadovoljno, polni novih izkušenj in uporabnih znanj.

Zapisal Andrej Štupar

Po krajšem premoru zaradi koronskih ukrepov je GZ Vodice ponovno organizirala tradicionalno ekskurzijo za veteranke in veterane. Smer letošnjega obiska je bila Notranjska, termin za ogled je bil petek, 13.oktobra.

Zjutraj nas je avtobus pobiral na dogovorjenih postajah in nas po avtocesti zapeljal do Unca. Tam se nam je pridružila lokalna turistična vodnica ga. Alenka Veber, ki nas je vodila po glavnih znamenitostih od Unca do hrvaške meje in še malo čez njo.

Začeli smo z ogledom znamenitosti Rakovega Škocjana. Najprej smo se ustavili nad velikim naravnim mostom, si ogledali ruševine cerkve sv. Kacijana, po katerem ima dolina reke Rak tudi ime. Spustili smo se do reke Rak, ki zaradi nizkega vodostaja izgine v podzemlje še pred velikim mostom. Nadaljevali smo z vožnjo do malega naravnega mostu, ki smo si ga tudi ogledali. Sledila je vožnja skozi Cerknico do Dolenjega jezera, kjer smo si privoščili jutranjo kavico ali čaj ter pojedli sendvič. Malce smo se sprehodili do Cerkniškega jezera oziroma ostanek le-tega pri požiralniku Rešeto.

Nadaljevali smo z vožnjo v Loško dolino mimo Kozarišča do gradu Snežnik. Ogledali smo si obnovljeni grad in njegovo muzejsko zbirko. Grad se prvič omenja v letu 1269 v lasti gospode snežniške (Schneberg). V času njegove zgodovine je menjal več lastnikov, ki so ga uporabljali kot lovski dvorec. Zadnji lastniki Scheonburg-Waldenburgi so ga upravljali skoraj 100 let do leta 1945. Pred leti je bil uspešno obnovljen. Danes ga upravlja Narodni muzej Slovenije.

Po ogledu Snežnika smo se odpravili v Babno polje, si panoramsko ogledali kraj in se ustavili na Rihtarjevi domačiji, kjer ima sedež Zavod Rihtarjeva domačija. Vodi ga Alenka Veber, ki se je po več desetletjih življenja in dela v Ljubljani odločila, da se vrne v domače kraje in se posveti delu v zavodu. Na delno obnovljeni domačiji nam je predstavila življenje v teh krajih nekoč in danes, zgodbo svojih prednikov in še zlasti problematiko demence.  Ta je prizadela tudi njeno mamo, s katero je živela  na tej domačiji. Zanimivi predstavitvi je sledil obisk lokalnega prostovoljnega gasilskega društva v centru naselja.

Vodnica nam je pripravila srečanje s predstavnikoma PGD Babno polje, ki sta nam predstavila društvo in njihove najnovejše pridobitve. Društvo združuje okoli sto članov ali skoraj vsakega drugega krajana Babnega polja. Pred kratkim so gasilci zgradili prizidek h gasilskemu domu in tako pridobili dodatni dve garaži, veliko sejno sobo in kuhinjo. Poleg lepo urejenih prostorov, ki so jih sami uredili, so od občine prejeli tudi novo terensko gasilsko vozilo za šest oseb. Vozilo in oprema sta prilagojena potrebam društva za intervencije na terenu. Nadgrajeno in opremljeno je na ruskem podvozju, ima štirikolesni pogon, ustrezno cevno karoserijsko zaščito za intervencije na terenu, približno 3.000 l cisterno, agregat, črpalko in potrebno gasilsko opremo. Je prav impozantno vozilo. Nekaj dela morajo še izvesti pri ureditvi okolice doma, da bo vse pripravljeno za praznovanje 100. obletnice delovanja. To bo poleti 2024. Priprave na obletnico že potekajo.

Po zanimivi predstavitvi v Babnem polju nas je pot vodila še v sosednji kraj, nekaj kilometrov naprej, v Prezid , že na Hrvaškem. Tam so nas lepo sprejeli predstavniki lokalnega »vatrogasnega društva« in nas seznanili s podatki o kraju in društvu, ki je pred leti praznovalo že 130 let delovanja. G. Žagar, predstavnik društva, nam je razkazal manjši gasilski muzej v katerem hranijo nekaj zanimivih in starih predmetov, kot so ročne črpalke, stare lestve, voz za prevoz gasilcev, voz s kadjo za dostavo vode na meso požara, nekaj starih uniform in kot zanimivost tudi mrliški voz, kajti za pokop krajanov so včasih skrbeli predstavniki gasilcev.  Zahvalili smo se za prijazen sprejem in predstavitev z željo, da se po možnosti še kdaj srečamo.

Ker se je dan že prevešal proti večeru, smo krenili proti domu, pred Cerknico smo se podprli s poznim kosilom, se v Uncu poslovili od duhovite in informacij polne turistične vodnice ga. Alenke Veber, ter se zadovoljni vrnili domov. Tako petek, 13.oktober za veteranke in veterane GZ Vodice tako ni bil nesrečen dan temveč prijeten, sončen, topel jesenski dan , poln doživetij in spoznanj. Upajmo, da bo še več takih.

Zapisal: Jože Rožmanec

Ja, spali smo na senu! Za nekatere šok, za večino veselje. Za pet dni smo se mladi gasilci PGD Šinkov Turn in PGD Polje z vlakom odpravili na letovanje v Prelesje pri Starem trgu ob Kolpi, kjer smo spali na seniku ali šotoru, se naučili plesti zapestnice, 100-krat preizkusili naravni tobogan, se veliko kopali, igrali odbojko, obiskali PGD Črnomelj, preverili naše znanje o gasilskih veščinah in Občini Vodice, se povzpeli na Sodevške stene ter pojedli kar nekaj rib.

Pisali smo tudi spletni dnevnik, ki ga lahko preberete na spletni strani PGD Šinkov Turn:

https://www.pgdsinkovturn.si/letovanje-2023/#more-9455

Z veseljem in hkrati strahom se mentorji vedno znova podamo v organizacijo takšnih letovanj. Vemo, da nudimo nove dogodivščine in poučne izkušnje mladim, prav tako pa se vedno znova kaj novega naučimo tudi mi.

Hvala mladim, da se udeležite teh taborov in staršem, da nam zaupate!

Še posebej se zahvaljujemo PGD Črnomelj za prevoz iz Črnomlja do Prelesja ter nazaj in Gostišču Madronič za gostoljubje.

Mentorji Letovanja na seniku 2023 – Nina, Tina, Branka, Saša in Tine

V soboto, 13. 5., je v Vodicah potekalo 26. tekmovanje v gasilski orientaciji. Na 2 – 5km dolgi progi se je pomerilo 36 trojk v petih kategorijah. Vreme nam je odlično služilo in nam namenilo 3 urni premor od večdnevnega dežja, otroci pa so bili kljub temu blatni od glave do pet. PGD Vodice je tehnično odlično pripravilo progo, Klubu Kubu je bil gostoljubno naš start in cilj, vsa gasilska društva pa so pomagala s sodniki in kontrolorji.

V torek, 18.10.2022, so se zbrale članice iz celotne Gasilske zveze Vodice. Operativne ure za članice so bile tokrat obiskane v velikem številu.

Tematika za ta dan je bila: strokovna in varna uporaba Izolirnega dihalnega aparata – IDA, nameščanje maske, spoznavanje delovanja in pravilnega nameščanja reševalne maske, pravilno oblačenje zaščitne opreme, seznanjanje z opremo za vstopanje v prostor in uporaba le-te v praksi (radijske postaje, svetilke, termovizijska kamera, gasilska sekira, vrv ipd.). Za popestritev operativnega dneva so inštruktorji zadimili več prostorov in predali informacijo, da obstaja možnost ponesrečene osebe in nevarnih snovi. Dekleta so se hitro opremile z vso opremo, se medsebojno pregledale, pravilno vstopile v prostor in se lotile preiskovanja. Zelo pomemben je pravilni vstop, medsebojna komunikacija ter pravilno gibanje po prostoru.