Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi

Že pred leti je padla odločitev, da za članice GZ Vodice pripravimo čim več zanimivih in poučnih vsebin. V Komisiji za usposabljanje je dozorela ideja, da to izvedemo kot operativne ure, kjer se bodo naše članice naučile čim več novih in uporabnih veščin. Cilj je bil privabiti čim več naših članic, da aktivno pristopijo k operativnem delu in da mogoče kakšno neoperativko navdušimo za operativno delo. Letos sva si s predsednico Komisije za članice GZ Vodice, Nino, zamislila te vsebine nekako takole:

9. operativna ura: Strokovni ogled poklicne enote na Brniku

Za 9. operativne ure za članice smo 27. marca organizirali strokovni ogled poklicne enote na Brniku. Tam je poklicni gasilec članicam razkazal enoto in predstavil delo gasilcev na letališču Brnik. Kljub slabšemu vremenu je bila udeležba rekordna, saj se je na ogled prijavilo kar 49 članic. Dobrih 40 pa se je dogodka na koncu tudi udeležilo. Še več, prisotne so bile članice iz vseh PGDjev. Ogled, ki se je začel ob 17. uri, je bil zelo zanimiv in poučen. Članicam je tak način usposabljanja zelo ustrezal, zato sva se z Nino odločila, da bomo podobne oglede organizirali tudi v prihodnje. Enkrat letno bodo prave vaje, drugič pa bomo operativne ure organizirali kot oglede poklicnih enot v Sloveniji.

10. operativna ura: Prave vaje – Delo z IDA in gašenje požarov v naravi

Kot nadaljevanje operativnega usposabljanja naših članic smo 12. junija zanje organizirali prave vaje na temo “Delo z IDA in gašenje požarov v naravi”. Vaje so potekale na lokaciji Prostovoljnega gasilskega društva Repnje-Dobruša, in sicer od 17:30 do 20:00.

Vabljene so bile vse članice od 16. leta dalje, brez omejite.

Strokovno predznanje ni bilo potrebno, dovolj je bil interes za sodelovanje

Na vajah je sodelovalo osem članic iz različnih prostovoljnih gasilskih društev:

– 4x PGD Zapoge,
– 3x PGD Vodice in
– 1x iz PGD Repnje-Dobruša.

Upali smo na večjo udeležbo, vendar so tudi s skupino osmih tečajnic naši inštruktorji (Jaka, Jean Luca, Miha in Matej) z veseljem opravili vaje.

Vsaka udeleženka je preizkusila gašenje v naravi, se poučila o specifikah gašenja požarov v naravnem okolju. Pri delu smo uporabili: armature za gašenje požarov v naravi (D cevi, CDCD trojake, naprtnjače, izpihovalec,…). Izvedel se je napad na bližnji repenski hrib.

Prav tako je vsaka udeleženka oblekla IDA in izvedla notranji napad v prostor. Izvedle so napad s polno cevjo in v zadimljenem prostoru uporabile tudi termovizijsko kamero. Inštruktorji so v povsem zadimljenem prostoru pripravili tudi grelno telo, da so lahko tečajnice opazile razliko.

Po zaključku vaj je bilo organizirano še druženje za članice, kjer so se lahko bolje spoznale in izmenjale izkušnje.

Vse udeleženke obeh dogodkov so bile zelo zadovoljne. Upamo, da bomo takšna usposabljanja ponavljali čim večkrat. V Komisiji za usposabljanje GZ Vodice se veselimo novih izzivov in z veseljem pripravljamo takšna in podobna usposabljanja.

Zaključek

Operativne ure za članice GZ Vodice so se izkazale kot izjemno uspešne in dobro sprejete. Zanimivi in poučni dogodki članice motivirajo in jim omogočajo pridobivanje novih veščin, kar je ključno za njihovo nadaljnje delo v gasilstvu. Takšna usposabljanja bomo z veseljem nadaljevali tudi v prihodnje, saj verjamemo, da so izjemno pomembna za osebni in profesionalni razvoj naših članic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dogodki

Koledar leta

Bližnji dogodki:

Tekmovanje za člane in članice GZ Vodice

Datum: 28. septembra 2024

GŠTD, Tacen

Gasilski avtorally

Datum: 19. oktobra 2024

Letni pregled gasilskih domov

Datum: 14. novembra 2024
  1. krog

Letni pregled gasilskih domov

Datum: 21. novembra 2024

2. krog

Slavnostna podelitev činov

Datum: 30. novembra 2024