Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi

V petek, 12.1.2024 je v prostorih PGD Šinkov Turn potekal Posvet mentorjev Gasilske Zveze Vodice, ki ga je organizirala Mladinska komisija GZ Vodice. Posveta se je udeležilo 29 mentorjev iz vseh 6 društev naše zveze. Na posvetu sta predavala predsednica Mladinske komisije Saša Kovačevič in gostujoči predavatelj Robert Okorn, sicer zaposlen v Gasilski Brigadi Ljubljana v Službi za komunikacijo z javnostjo, sicer tudi predavatelj različnih gasilskih vsebin v okviru GZS ter govorec na TEDx dogodku. Je tudi avtor priročnika Odnosi z javnostmi v gasilstvu, ter dolgoletni prostovoljni gasilec.

V prvem delu je Saša predstavila organizacijsko shemo Mladinske komisije po nivojih, od formiranja na nivoju posameznega gasilskega društva do Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije. Razložila je pristojnosti in razlike med posameznimi nivoji.

Dotaknili smo se organizacije koledarja mladinske komisije in katere dogodke mora pri tem upoštevati. Predstavila nam je tudi, na kakšen način naj se lotimo tekmovanja Kviz in kje lahko najdemo podatke o ostalih razpisih, ki jih izdaja Mladinski svet GZS. Nazadnje smo se preizkusili tudi v igrah, tako imenovanih »icebreakerjih« oziroma »powerup« igrah, in spoznali nekaj metod učenja, ki jih lahko uporabimo pri svojem delu z gasilsko mladino.

V drugem delu posveta je gostujoči predavatelj Robert na zaokrožen način povzel pomen Komunikacije v gasilstvu ter Mentorstva in odnosov. Poudaril je, da smo mentorji zgled za mladino in nenazadnje tudi obraz društva in celotne gasilske organizacije. Na koncu nam je predstavil osnove Projektnega vodenja, katerega mentorji nevede prakticiramo pri snovanju različnih projektov za mladino (letovanja, izleti, vaje…). Za praktično vajo smo se razdelili v skupine in se lotili zasnove projekta, ki bi rešil zastavljen problem. Ugotovili smo, da je težko snovati projekt, če prvotno nimaš dobro določene ideje, kateri problem želiš rešiti.

Uradni del posveta je hitro minil in vsi prisotni se smo se strinjali, da je bila vsebina zelo poučna, informativna, oba predavatelja pa ste ustvarila prijetno in sproščeno vzdušje. Po uradnem delu je sledila manjša pogostitev, katero smo mentorji izkoristili za druženje in medsebojno izmenjavo izkušenj.

Branka Vode, mentorica PGD Polje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CAPTCHA ImageChange Image