Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi

01.10.2019 je bil za našo enoto prav poseben dan. Na ta dan smo namreč uradno začeli z delovanjem enote tudi na področju t.i. “prvih posredovalcev”. Od gasilcev se že dalj časa pričakuje, da bomo vešči tudi znanja in nudenja prve pomoči. Navsezadnje je to del našega temeljnega usposabljanja in vseh nadaljnjih specialnosti in izobraževanj. A vendar so gasilci bolničarji namenjeni temu, da v prvi vrsti pomagajo ponesrečencem na intervencijah in obvladajo morebitne nenadno obolele ali poškodovane gasilce.

Gasilci v Gasilski zvezi Vodice smo se odločili stopiti korak dlje. S svojim znanjem, katerega smo v zadnjih letih okrepili z izvedbo dveh tečajev za certificirane prve posredovalce oz. gasilce bolničarje, lahko krajanom nudimo pomoč ob življenjsko ogrožajočih stanjih, kot so srčni zastoj, krvavitve, zastrupitve, težje poškodbe, pri možganskih kapeh in podobno. Torej pri stanjih, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje in ne dopuščajo čakanja. Aktivacija prvih posredovalcev sočasno z ekipo nujne medicinske pomoči (NMP) je smiselna na območju, kjer so dostopni časi ekipe NMP daljši od 10 minut. V to območje spada tudi občina Vodice.

Splošna ocena je, da za vsak kilometer vožnje na kraj intervencije potrebujemo približno eno minuto. V primeru Kosez je to predvidoma 25 minut, za Skaručno in Zapoge 20 minut. Preživetje bolnika, ki je doživel srčni zastoj, je odvisno od hitrega in učinkovitega ukrepanja očividcev ter v nadaljevanju prvih posredovalcev, ki se v tistem trenutku nahajajo v bližini. Dokazano je, da se možnost preživetja bolnika s srčnim zastojem vsako minuto zmanjša za okoli 10 %. Torej, po 10 minutah brez pomoči, so možnosti preživetja takega bolnika manjše kot 2 %.

Po nekaj letih priprav, aktivnega dela, mesečnih vaj, strokovnih usposabljanj ter izvedene prakse na UKC RPLJ, smo v letošnjem letu znotraj Gasilske zveze Vodice, ustanovili Enoto prve pomoči (EPP), ki jo sestavljajo certificirani prvi posredovalci iz vseh gasilskih društev, ki pa so od 01.10.2019 pripravljeni tudi na posredovanje sočasno z ekipo NMP. Ustanovitev enote je povezana z izraženo željo krajanov po izobraževanju na področju ukrepanja ob pojavu življenjsko ogrožajočih stanj, po izvajanju preventivnih akcij ter pri dodatnem izobraževanju gasilcev na tem področju.

Izvedba takega projekta pa je mogoča samo s pomočjo občine. In Občina Vodice je prisluhnila ter nas podprla.

Želimo si, da bo intervencij za našo enoto čim manj. Če pa klic na pomoč vseeno pride, pa smo sigurni, da bomo s svojim znanjem in opremo naredili vse kar je v danem trenutku mogoče, da stanje poškodovanca oz. bolnika izboljšamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CAPTCHA ImageChange Image

Dogodki

Koledar leta

Bližnji dogodki:

Orientacija gasilske mladine

Datum: 20. aprila 2024

GZ Vodice

Florjanova maša v dolini

Datum: 4. maja 2024

V Utiku

Florjanova maša na Šmarni gori

Datum: 5. maja 2024