Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi

Leto 2018 je bilo mandatno, vodstvena garnitura GZV se je v veliki meri spremenila. To se je izkazalo kot dobro, saj so člani poveljstva GZV naredili veliko spremembo tudi na področju izobraževanja žensk. Marsikatera se ne upa postaviti ob bok moškim in opravljati enakih nalog, večinoma predvsem zaradi nepoznavanja opreme. Tako je bila ukinjena “operativna vaja za članice”, kjer je bilo narejenih mnogo napak, pa še marsikatera se je ni želela ali upala udeležiti. Na novo so bile uvedene “Operativne urice za članice“. Novost je predvsem v tem, da so vaje sedaj namenjene VSEM gasilkam, ne le operativkam. Za udeležbo sta le dva pogoja: starost 16 let in želja po znanju oz. spoznavanju nečesa novega. Lahko bi rekli, da je glavni moto teh vaj: nikogar v nič ne silimo, če ima kdo kak zadržek, naj samo opazuje, tudi s tem se lahko marsikaj naučimo.
Letošnji spomladanski tematiki sta bili spoznavanje in delo z IDA (izolirni dihalni aparat) in prva pomoč, delavnice so vodili naši člani. Miha in Bor sta nam pokazala, kateri so sestavni deli IDA, kako zamenjati tlačno posodo, kako opraviti minutni test in test piščalke, ter seveda sam postopek nameščanja IDA. Preizkusile smo tudi, kako je dihati skozi masko. Najpogumnejše sta odpeljala do popolnoma zadimljene garaže, kjer se je bilo moč preizkusiti v preiskovanju prostora, ko pred sabo ne vidimo praktično nič. Na drugi točki nam je Klemen ob pomoči Erike prestavil TPO (temeljne postopke oživljanja) z uporabo AED (avtomatski eksterni defibrilator). Razložil je, kako prepoznamo nujno stanje, kakšen je pravilen pristop, in nenazadnje, kako ukrepati. Na lutki je bilo možno preizkusiti, kako se dela stise prsnega koša, šolski AED nas je popeljal čez celotno proceduro. Spoznale smo, da AED lahko uporabi vsak, le potrebno je slediti navodilom, katera nam, v slovenskem jeziku, poda naprava.
Marsikatera je imela pred operativnimi uricami zadržek ali pomislek, če bi zares šla. Upam pa si trditi, da ob 20h, ko smo zaključile, ni bilo niti ene, ki bi ji bilo žal! Večkrat je bilo namreč tudi slišati, da se punce, ki se organiziranih vaj niso udeležile, sploh ne zavedajo kaj so zamudile.
Zajeli smo osnove, postopki so bili prikazani od samega začetka, tako da predznanje resnično ni potrebno. Operativne urice bodo izvedene dvakrat letno, tako da bodite septembra/ oktobra le pozorne in prilagodite urnike, NE BO VAM ŽAL!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CAPTCHA ImageChange Image

Dogodki

Koledar leta

Bližnji dogodki:

Florjanova maša v dolini

Datum: 4. maja 2024

V Utiku

Florjanova maša na Šmarni gori

Datum: 5. maja 2024