Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi

V sklopu planiranih usposabljanj za 2. polovico leta 2023, je sledilo prvo usposabljanje to jesen, in sicer operativne ure za članice. 17.10., v torek, v večernem času smo v GZ Vodice pripravili že 8. ponovitev operativnih ur za članice GZ Vodice. Usposabljanje se je udeležilo 15 članic (6x PGD Vodice, 4x PGD Bukovica-Utik, 4x PGD Polje, 1x PGD Šinkov Turn). Trajanje. od 17:30 do 20:00. Na začetku so inštruktorji razdelili članice v dve skupini. Za članice smo na ta sicer mrzel večer pripravili dve točki.

1. točka: spoznavanje specifik posredovanja ob nesreči z nevarno snovjo
Inštruktorja: Roman Baliž, Tilen Podgoršek
Tu so se članice seznanile z osnovnimi protokoli, s katerimi se srečujemo ob nesrečah z nevarno snovjo. Spoznale so PIRS, stopnje zaščite, sredstva (priročna in specialna), ki jih lahko uporabljamo, za sanacijo razlitja ali razsutja NS, zaščitna sredstva za gasilce pri nesreči z NS, ter spoznale APP NEVSNOV, ki nam je gasilcem v pomoč, ko pride do nesreče z NS. Spoznale so se s pojmom UN in Kemlerjevega števila. Pri tej točki so morale članice sanirati razlitje nevarne snovi (UN 1202 – nafta). Opremile so se z zaščitnim protikapljevinskim kombinezonom, ter posredovale pri razlitju naftnega derivata. Točka je večji del bila sicer teoretično spoznavanje s tematiko, del pa je bil namenjen tudi praktičnemu delu. Zelo dobro in skrbno pripravljena točka.

2. točka. osnove dela na višini, vrvna tehnika
To točko so prevzeli inštruktorji iz Enote za delo na višini GZ Vodice: Dejan Dežman, Neža Jan Stupica, Jean Luca Vrhovec in Matej Čuk. Na tej točki so prikazali osnovne vozle, navezavo orodja, predstavili opremo Enote za delo na višini, prikazali pravilno uporaba varnostne vrvne zavore I’D in ostalih kosov opreme, ki jih uporablja enota. Članice so se opremile z I’D in se preizkusile v uporabi le tega.

Po zaključnem postroju, kjer sta udeleženke nagovorila tudi predsednica GZ Vodice, Erika Potrč Hribar in predsednik KU GZV, Uroš Talan in se jim zahvalila za udeležbo, je sledilo druženje članic v PGD Polje, kjer so tokratne vaje tudi potekale.

Za obe točki so članice, povečini neoperativke, pokazale velik interes in aktivno sodelovale pri delu. Kar je zelo pohvalno. Obisk je bil dober, želimo si čim več tovrstnih usposabljanj. Komisija za usposabljanje in Komisija za članice GZ Vodice bo z veseljem pripravila nove vaje z novimi scenariji tudi naslednje leto. Vabljene vse članice že na 9. ponovitev vaj spomladi 2024.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CAPTCHA ImageChange Image

Dogodki

Koledar leta

Bližnji dogodki:

Florjanova maša v dolini

Datum: 4. maja 2024

V Utiku

Florjanova maša na Šmarni gori

Datum: 5. maja 2024