Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi

14.12.2022 smo v GZ Vodice začeli s tečajem za višjega gasilca (TVG). Prijavilo se je le 8 naših tečajnikov, kar je pomenilo, da smo se morali povezati še z ostalimi GZ, da bomo opravičili gospodarnost našega tečaja. Pravila GZ Slovenije namreč terjajo, da naj bo na tečaju vsaj 15 tečajnikov. Povezovanje nam gre kar dobro, kar smo v GZ Vodice dokazali že v preteklosti in hitro smo stopili v kontakt z GZ Mengeš, s katero redno sodelujemo na področju usposabljanja že od 2017. Da bo tečaj še bolj poln, smo vzpostavili kontakt še z GZ Škofljica, tokrat prvič, in dogovor o skupni izvedbi tečaja v občini Vodice (GZ Vodice) je bil sklenjen. Pridružilo se nam je 10 tečajnic iz GZ Škofljica (9) in GZ Mengeš (1). Za »pokušino« smo začeli tečaj že pred koncem leta 2022, glavnino predavanj in praktičnih vaj pa smo vendarle opravili v 2023. Tečaj za višjega gasilca je tečaj, ki je nadgradnja tečaja za operativnega gasilca. Po stari terminologiji je to tečaj za vodjo skupine. In skupina je osnovna in najmanjša enota / celica v gasilstvu. Ta šteje najmanj dva člana (vodjo + gasilca). Gasilci nikoli ne delamo nič sami, vedno najmanj v dvojici. Skupina pa lahko šteje tudi več, vse tja do 5 članov.

Torej govorimo o tečaju, kjer že učimo vodje. Zato je to pomemben čin, ki je z vidika operativno taktičnih postopkov pomeni pridobivanje znanj, kako pravilno voditi skupino, komunicirati z vodjo enote (beri: vodjo intervencije ali vodjo enote) in odrejati naloge in postopke svojim podrejenim gasilcem. Tudi zato, je težje najti kandidate, ki bi se udeležili tečaja. Je pa tečaj toliko bolj pomemben, saj je izhodišče za nadaljnje usposabljanje v gasilstvu. Šteje kot predpogoj za tečaj za nižjega gasilskega častnika in marsikatero specialnost, kot npr: tehnični reševalec, reševalec ob nevarnih snoveh, mentor mladine… Kot tretja najmanjša GZ v GZ Regije Ljubljana smo veseli vsakega kandidata, ki se odloči, da pristopi na tak tečaj, še bolj pa smo veseli, če tečaj tudi uspešno opravi. In da pridobijo čin višji gasilec, so morale tečajnice in tečajniki opraviti skupaj  92 pedagoških ur (teorija: 47 ur, praktične vaje: 45 ur). To terja kar nekaj odrekanja tako tečajnikov, kot organizatorja, predavateljev in inštruktorjev, ki procesu usposabljanja namenimo kar nekaj časa.  Na koncu je tečaj trajal do vključno 1.4.2023, ko je 16 tečajnic in tečajnikov izpolnilo vse pogoje in lahko pristopilo na t.i zaključni izpit pred komisijo GZS. Zaključni izpit iz teorije in prakse potekal pred predsednikom ocenjevalne komisije, imenovanim od poveljnika GZS, v prisotnosti domačih predavateljev in inštruktorjev. Na prvo aprilski dan je k izpitu pristopilo 15 tečajnic in tečajnikov, ter vsi, ki so pristopili k izpitu, so tečaj tudi uspešno opravili (GZ Vodice- 6 , GZ Škofljica – 8, GZ Mengeš -1). Brez domačih predavateljev in inštruktorjev bi težko izvedli tečaj. Od tega sta bili v tečaj vključeni dve domači predavateljici in 5 domačih predavateljev. 5 predavateljev pa je bilo iz sosednje GZ Ljubljana. Lahko pa rečemo, da smo samozadostni z inštruktorskim kadrom, na vajah so sodelovale 3 domače inštruktorice in 14 inštruktorjev. Hvala tečajnikom kot tudi tečajnicam. Tečaj je formalno morda res zaključen, vendar ga bomo zaokrožili jeseni s t.i. Slavnostno podelitvijo činov novim višjim gasilkam in gasilcem. Dogodek je umeščen v praznovanje občinskega praznika, in se bo odvil 9.9.2023 ob 17h v Kulturnem domu v Vodicah.

 

Iz GZ Vodice se je tečaja:

  • udeležilo: 8 tečajnikov.
  • Uspešno ga je opravilo: 6 tečajnic in tečajnikov
  • Iz PGD: Polje (2), Šinkov Turn (3), Vodice (1).

 

Skupaj z domačimi inštruktoricami / inštruktorji in predavateljicami / predavatelji smo opravili: 552 ur (tečajniki ) + 210 ur (inštruktorice / inštruktorji) + 27 ur (predavateljice / predavatelji)  + 20 ur organizacija  smo opravili 809 ur.

 

Tečaj je potekal v PGD Polje (teorija) in PGD Repnje-Dobruša ter PGD Šinkov Turn (praksa).

Stroški tečaja: cca 2275 € / 142 € / tečajnika.

 

Komisija za usposabljanje GZ Vodice ima plan v tem letu izvesti naslednje tečaje:

  • 2 x tehnični dan GZ Vodice (pomlad / jesen)
  • 1 x operativni dan za operativke in operativce GZ vodice (pomlad)
  • 2 x operativne ure za članice (pomlad / jesen)
  • 1 x tečaj za gasilca pripravnika (jesen)
  • 1 x obnovitveni tečaj za gašenje notranjih požarov (jesen)
  • 1 x obnovitveni tečaj za BOL (jesen)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CAPTCHA ImageChange Image

Dogodki

Koledar leta

Bližnji dogodki:

Orientacija gasilske mladine

Datum: 20. aprila 2024

GZ Vodice

Florjanova maša v dolini

Datum: 4. maja 2024

V Utiku

Florjanova maša na Šmarni gori

Datum: 5. maja 2024