Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi
Zadnjo soboto v oktobru, 29.10., smo v GZ Vodice izvedli drugi tehnični dan v tem letu. Skupaj pa je to že 3. izvedba tovrstnega usposabljanja. Tokrat na temo: postopki tehničnega reševanja v primeru prometne nesreče. Skupaj se nas je povabilu Komisije za izobraževanje GZ Vodice, ki je organizirala usposabljanje, odzvalo 21 tečajnikov: 2 iz PGD Repnje-Dobruša, 2 iz PGD Zapoge, 5 iz PGD Polje, 5 iz PGD Šinkov Turn ter 7 iz PGD Vodice. Pri izvedbi 6 urnega usposabljanja so nam najbolj pomagali inštruktorji iz PGD Mengeš. Mark, Primož in poveljnik PGD Mengeš, Gregor, so pripravili super program. Dan smo sicer začeli v megli, proti 2. polovici dneva pa nas je poleg intenzivnih vaj dodobra ogrelo tudi, za ta čas nenavadno, vroče sonce.
 
Tehnični dnevi so bili zamišljeni, kot operativne vaje za operativni kader iz vseh PGD, z namenom se seznaniti z vso tehnično skupno opremo, ki jo je v zadnjih letih kupila GZ Vodice. Ter seznaniti opreativke in operativce s pravilnimi postopki v primeru različnih tehničnih nesreč.
 
Dan so si inštruktorji zamislili in izvedli v treh ločenih segmentih.
1. segment: Razdelili smo se v 3 skupine. In vsak od inštruktorjev je prevzel eno od skupin, kjer nas je  na 1.točki Gregor poučil o opremi, ki je potrebna za delo na prometni nesreči. Na tej točki, smo se seznanili tako v teoriji kot tudi delnem prikazu s tehnikami rezanja vozil, posebnostmi, ki jih moramo upoštevati pri različnih vozilih. Po tej točki je sledila rotacija na točko, kjer smo se s pomočjo inštruktorja Marka seznanili z vsemi elementi prve pomoči, ki jih moramo obvladati pri prometni nesreči. Spoznali in preizkusili smo hitri iznos ponesrečene osebe iz vozila. Ter temeljito obnovili v praksi postopke iznosa ponesrečenca iz vozila s pomočjo zajemalnih nosil. Obnovili pa smo tudi nameščanje nosil na osebo, ki je v stoječem položaju zapustila vozilo in se poškodovala. Na tej točki smo spoznali tudi delo vsakega posameznega gasilca, ki odigra ključno vlogo pri pomoči. Po zanimivi točki na temo prve pomoči, smo pristopili k 3. delu, kjer nam je Primož prikazal, kako zagotovimo ustrezno primarno in sekundarno stabilizacijo vozila. Na kaj moramo biti pozorni pri prevrnjenem vozilu na boku ali na strehi.
 
2. segment: Po rotacijah na vseh treh točkah je sledila malica, potem pa smo nadaljevali z drugim sklopom, kjer smo se razdelili v dve skupini in skupaj pod nadzorom in z nasveti inštruktorjev, je vsaka skupina morala rešiti en primer prometne nesreče. Ena skupina se je srečala z vozilom prevrnjenim na bok, druga pa z vozilom, ki je bilo sicer na kolesih, vendar z dostopom samo na sovoznikov strani. Obe skupini sta morali rešiti ukleščenega poškodovanega voznika. Vaja je zajemala vse elemente intervencije – od vodenja, tehničnega dela, zaščite delovišča, stabilizacije vozila, dela s ponesrečencem,…
 
3. segment: V tretjem sklopu pa smo brez pomoči inštruktorjev morali sami rešili situacijo vozila, udeleženega v nesreči, ki je bilo uklješčeno med dve drugi vozili. Uspešno smo rešili tudi to težavo. Tu je bil poudarek dostopa do ponesrečenca skozi prtljažnik vozila. Tudi to je bilo za večino od nas novost. 
 
Brez dobre lokacije, ki jo okolica PGD Repnje – Dobruša zagotovo omogoča, izvedba vaj ne bi bila mogoča. Zato hvala kolegom iz Repenj za prostor. Prav tako se moram zahvaliti podjetju avtovleka Soldat iz Dobruše. V podjetju so nam brezplačno priskrbeli tri vozila za razrez in uredili zastonj dostavo in odvoz vozil. S tega mesta iskrena hvala. 
 
Najbolj pa me navdihuje dejstvo, da so kolegi iz Mengša skupaj s z njihovim lastnim vozilom prišli na lokacijo, nam predali znanje, si vzeli čas in tako še okrepili našo sodelovanje. Vse to zastonj, no recimo za malico 🙂 . Hvala še enkrat PGD Mengeš.  Hvaležni za to izkušnjo in nova znanja smo se po koncu vaj še nekoliko zadržali in podružili v PGD Repnje Dobruša. Na splošno lahko ugotovimo, da želja po znanju je, da je sodelovanje med društvi znotraj GZ Vodice dobro, da je sodelovanje s PGD Mengeš iz leta v leto boljše. Take vaje bomo še izvedli in ponovili. Nekaj lastne opreme že imamo, del pa jo bo potrebno še dokupiti. Tu imam v mislih predvsem hidravlični cilinder, stab faste in mogoče še kakšen stab pack. Vsi smo bili mnenja, da je bilo usposabljanje koristno in nadvse poučno. Komisija za izobraževanje GZ Vodice je tako realizirala skoraj vse zadane plane v 2022, čaka nas še obnovitveni tečaj gašenja požarov v notranjih prostorih, ki sledi 5.11., obnovitveni tečaj za gasilce bolničarje in začetek izvajanja tečaja za višjega gasilca. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CAPTCHA ImageChange Image

Dogodki

Koledar leta

Bližnji dogodki:

Florjanova maša v dolini

Datum: 4. maja 2024

V Utiku

Florjanova maša na Šmarni gori

Datum: 5. maja 2024