Splošno
Naslov:

Gasilska zveza Vodice
Polje 5A, 1217 Vodice

e-pošta:

gzvodice@gmail.com

Uradne ure:

torek 20h-22h

Predsednica:

Erika Potrč Hribar, GČ II.st.
gzvodice@gmail.com

Poveljnik:

Jože Pavlič, VGČ II.st.
poveljnikgzvodice@outlook.com

Arhivi

V soboto, 26.3.2022, smo v okviru planiranih aktivnosti Komisije za izobraževanje GZ Vodice, pripravili 2. tehnični dan. Tokrat smo se na lepo sobotno dopoldne dobili pred gasilskim domom PGD Polje in se razdelili v dve skupini. Skupaj je na dnevu sodelovalo 17 operativcev iz različnih PGD (2x PGD Repnje Dobruša, 2x PGD Šinkov Turn, 3x PGDBukovica-Utik, 3x PGD Vodice in 7x PGD Polje). Tehnični dnevi so bili zamišljeni tudi zato, da se vsa društva spoznajo z tehnično opremo, ki smo jo kupili pred časom v GZ Vodice in jo posedujejo različna društva. Vsi imajo pravico, da jo uporabljajo, hrani pa jo eno društvo. Če smo na prvih takih vajah za operativke in operativce v 2021 spoznavali “tirfor”, vitel, dvižni program in vrvno tehniko, smo se tokrat osredotočili na vaje s koritastimi nosili in tehničnimi posegi v primeru delne porušitve objekta.

Na prvi delovni točki smo pod nadzorom inštruktorja Petra Plota iz GBL, delali s koritastimi nosili. Na delovišču v PGD Polje smo obnovili znanje pri nameščanju ponesrečenca na zajemalna nosila, seznanili smo se z delom s koritastimi nosili, seznanili smo se z delom pri prenosu ponesrečenca s koritastimi nosili po stopnicah. Ter se naučili, kako ponesrečenca nameščenega v koritastih nosilih, spustiti iz višjega nadstropja s pomočjo stikalne lestve (s spuščanjem ali drsenjem po lestvi), ob uporabi vrvne tehnike seveda. Ta tehnika spuščanje je uporabna, ko se srečamo s situacijo, kjer ponesrečenca zaradi različnih razlogov ni možno spraviti nivo nižje preko stopnišča na objektu. Nekaj znanja prve pomoči, delo s stikalno lestvijo, vrvne tehnike in ponesrečenec je bil že varno zunaj, v varnih rokah reševalcev. Ponovili so spuščanje iz balkona ter iz okna. In to nekajkrat ponovili.
Na drugi točki pa smo pod budnim očesom inštruktorja, Nejca Hočevarja iz PGD Vižmarje Brod, izvedli tri scenarije. S pomočjo zidarskih punt oz. lesenih tramov smo točkovno stabilizirali povešen strop v objektu. Nato smo podpirali tram v garaži (“po dolgem”), ki se je nevarno povešal in si tako pripravili varno vstopno in izstopno točko na naši ruševini za morebitno lažje in bolj varno delo reševalcev v objektu. Tretji bolj zahteven sklop je bil namenjen temu, da pripravimo leseno konstrukcijo s pomočjo ročnega orodja, ki bo stabilizirala (podpirala) steno, ki ji je zaradi poškodb grozila porušitev. Vse to smo delali s pomočjo motorne žage ter baterijskega in ročnega orodja. “Mini” tečaj tesarstva in gradbeništva – obnovitev dela z motorno žago ni škodil nikomur. Tadej Kranjec nam je priskrbel potreben les, Tilen Podgoršek zidarske punte, Špela Podgoršek pa je dovolila uporabo objekta, ki čaka na rušenje, na lokaciji v Kosezah, kjer smo lahko simulirali delo na ruševinah. Vsem iskrena hvala. Vsaka točka je trajala dobri dve pedagoški uri, sledila je malica in potem menjava. Ob 12h smo naredili kratek zaključek v Polju in se z idejo po ponovnem srečanju, zadovoljni tudi razšli. Dan je bil ob zmagi naših skakalcev v Planici odlično začet.
Komisija bo v letu 2022 pripravila še en tak dan, kjer se bomo zagotovo seznanili tudi z delom s hidravlično opremo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CAPTCHA ImageChange Image

Dogodki

Koledar leta

Bližnji dogodki:

Orientacija gasilske mladine

Datum: 20. aprila 2024

GZ Vodice

Florjanova maša v dolini

Datum: 4. maja 2024

V Utiku

Florjanova maša na Šmarni gori

Datum: 5. maja 2024